Het geheim van Waterstad
Van dorp aan de rivier naar wereldhaven
Het Maritiem District heeft een rijke historie, helaas is daarvan tegenwoordig nog maar weinig zichtbaar, met uitzondering van een aantal historische gebouwen zoals een aantal prachtige bruggen, Het Witte Huis en het Nederlandsche Bankgebouw. In de afgelopen jaren is er echter hard gewerkt om de rijke historie van het Maritiem District weer voor het voetlicht te brengen. Vooral het zogenaamde Waterstadgenootschap, een groep van enthousiaste buurtbewoners, spant zich hiervoor in. In de komende jaren hopen we daardoor ook weer meer historie beeldend in de wijk te krijgen.
Het gebied, dat tegenwoordig Maritiem District genoemd wordt, heeft bijna dezelfde plattegrond als de oorspronkelijke Waterstad. Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) in de Tachtigjarige Oorlog met Spanje (1568-1648) werd Waterstad aangelegd. Met deze enorme stadsuitbreiding werd het middeleeuwse Rotterdam tweemaal zo groot. Waterstad verdween van de kaart door het Duitse bombardement van 14 mei 1940 en de herindeling van het centrum.
Sindsdien verwijst vrijwel niets meer naar de ‘Rotterdamse grachtengordel’ – de havens, de bebouwing, de levendige bedrijvigheid, de (internationale) bevolking tussen Blaak en Maas, Leuvehaven en Oude Haven- waar Rotterdam vier eeuwen geleden als transitohaven begon.
Veel bewoners en bezoekers kunnen zich dan ook geen voorstelling maken van de vroegere Waterstad. Er zijn nauwelijks aanknopingspunten om de verbeelding te stimuleren. Het beeld van Zadkine op Plein 1940 herinnert aan verwoesting en leegte. Alleen de havens en bruggen zijn nog over. Op enkele herstelde panden aan de Wijnhaven na is alle bebouwing vervangen en hier en daar is de infrastructuur veranderd. En dat gaat nog steeds door. Opnieuw ondergaat Waterstad een gedaanteverandering.
Klik hier om verder te lezen over het Waterstadgenootschap of hier voor meer informatie over het in 2019 verschenen boek “Vier Eeuwen Waterstad” over de historie van het Maritiem District.